Zobni mostički

Zobni mostički

Kaj so mostički?

Zobni mostički so stomatološki nadomestki, ki so sestavljeni iz najmanj dveh kron, ki služijo kot nosilci mostička, in ene krone, ki nadomešča izgubljen zob. Med nosilci mostička se nahaja ena ali več kron, ki dopolnjujejo prekinjeni zobni niz.

V katerih primerih se namešča mostičke?

Nameščamo jih takrat, ko v zobnem nizu manjka več zob. Z njimi je možno sanirati tudi izgubo enega samega zoba, toda to možnost je treba izbrati šele takrat, ko zaradi nekega razloga ni možno namestiti zobnega vsadka. Poleg estetskih, zobne mostičke nameščamo tudi zaradi zdravstvenih razlogov, ker tako preprečimo umikanje zobnega mesa in nadaljnje propadanje čeljustne kosti. Če ne saniramo nastale odprtine v zobnem nizu, bo prišlo do umikanja zobnega mesa, propadanja čeljustne kosti in na koncu do sesedanja sosednjih zob, kar ima za posledico nepravilen ugriz, lahko pa povzroči tudi težave pri govoru.

Izdelava zobnih mostičkov

Iz česa se izdela mostičke?

Mostičke se v moderni stomatologiji večinoma izdeluje iz čiste keramike, ker ni potrebe po kovinski osnovi, če je mostiček sestavljen iz maksimalno 3 kron. Vse prednost keramičnih kron veljajo tudi za keramične zobne mostičke. Za večje razpone se uporabljajo keramični mostički, katerih osnova vsebuje cirkonij. Ta material je izredno čvrst in je prvotno bil uporabljan pri vesoljski tehnologiji, a sčasoma je našel pot tudi do stomatologije. Z raznimi raziskavami je dokazano, da ne povzroča nikakršnih kontraindikacij, ko gre za človeški organizem. Poleg izdelav baz za mostiček se iz cirkonija izdelujejo tudi vsadki in nadgradnje. Možno ga je polirati do meje neoporečnosti, kar zmanjšuje draženje zobnega mesa. Ker nima nikakršnih por, je odporen tudi na delovanje škodljivih kislin.

Keramični zobni mostički

Na kaj se namesti mostičke?

Zobne mostičke se namesti na naravne brušene zobe ali na nameščene zobne vsadke iz titana. Če so sosednji zobje zdravi, je priporočljiva namestitev vsadka, ker bi v nasprotnem primeru za potrebe nameščanja mostička in z namenom izdelovanja nosilcev morali žrtvovati naravne zdrave zobe.


Naši pacienti so povedali...

Pozdrav,
Sem Michele, Vaš pacient, ki Vam je zelo hvaležen za opravljeno delo. Zadovoljen sem z doseženimi rezultati. Srečen sem, da imam zobe in občutek je kot bi bili pravi. To je res velika prednost v življenju.
Zagotovo bom, tako kot do zdaj, vsem priporočal vašo ordinacijo.
Zahvaljujem se Vam na resnem pristopu.

Michele, Lecce

POVPRAŠAJTE O PONUDBI