Inlay in onlay

Inlay in onlay keramični nadomestki

Kaj je inlay in kaj onlay?

Inlay in onlay sta popolnoma keramična zobna nadomestka. Uporabljamo jih za sanacijo zoba poškodovanega s kariesom ali s travmo v primerih, ko je poškodba prevelika, da bi jo sanirali z zalivko. Če zob ima dovolj zdravega lastnega tkiva, invazivna metoda brušenja zoba in namestitve krone bi bila odveč. Idealna rešitev med plombo in novo krono so inlay in onlay nadomestki.

Kako se izdela inlay in onlay?

Inlay ni onlay sta popolnoma keramična nadomestka, ki se jih izdeluje v zobotehničnem laboratoriju po odtisu pripravljenega zoba. Njihova izdelava je kompleksna, toda zagotavlja izvrsten oprijem na zob in bo v končni fazi tvorila enotno celoto z Vašim zobom. Na ta način bomo dobili vrhunski estetski rezultat in maksimalno zaščito pred prihodnimi prodiranji bakterij v zob.

Kdaj uporabljamo inlay in kdaj onlay?

Inlay in onlay se uporabljata za sanacijo poškodb različnih razsežnosti, najlažje pa bi jih lahko definirali na sledeči način:

  • Inlay je keramični nadomestek, ki ga uporabljamo, ko gre za sanacijo zgolj zgornje ploskve zoba.
  • Onlay je keramični nadomestek, ki ga uporabljamo, ko je poleg zgornje ploskve potrebna tudi sanacija bočnih ploskev zoba.

Iz katerih materialov se izdeluje inlay/onlay nadomestke?

Za izdelavo inlay in onlay nadomestkov se uporablja Empress ili E.max keramika, ki ima vrhunske biomehanične in fizične lastnosti. Ta material spušča naravno svetlobo ter v kombinaciji z Vašim naravnim zobom daje izvrstne estetske rezultate.

Zakaj namestiti inlay/onlay?

Popolnoma keramična zobna nadomestka

V primerjavi s klasičnimi kompozitnimi zalivkami (plombami) in kronami, inlay in onlay, ki sta izdelani iz keramike, imata cel niz prednosti:

  • boljši oprijem zob v primerjavi z zalivko zaradi natančne laboratorijske izdelave
  • ne bodo sčasoma izgubili barve za razliko od zalivk
  • zaradi idealnega oprijemanja je enostavnejše čiščenje zob
  • ne skrčijo se med strditvijo za razliko od kompozitnih zalivk
  • boljše tesnijo težko dostopne dele zob v primerjavi z zalivkami
  • žrtvuje se manj zdravega zobnega tkiva kot pri namestitvi krone

Naši pacienti so povedali...

Živijo, sijajni dečki in punce! Posel, ki ste ga opravili zame, je odličen in zobe vedno bolj čutim kot svoje naravne. O vas pogosto razlagam prijateljem in znancem ter mislim, da vas bodo nekateri izmed njih obiskali, ker v mojih očeh ste res učinkoviti in strokovni. Ko bi vsaj moji otroci bili takšni kot ste vi, toda oni so, kot večina mladih dandanes, leni in brez ambicij. Čestitke! Vi ste ena velika družina, ki si zasluži spoštovanje, čast in uspeh. Poseben pozdrav vsakemu izmed vas.

Antonio, Salerno

POVPRAŠAJTE O PONUDBI