Zobne krone

Zobne krone

Kaj je zobna krona?

Zobna krona je vidni del zoba. Če pride do izgube ali poškodbe zobne krone naravnega zoba zaradi travme, kariesa ali neke druge parodontalne bolezni, je možno zob sanirati z umetno prevleko oz. krono.

Iz katerih materialov se lahko izdela krone?

Nadomestne krone se v moderni stomatologiji praviloma izdeluje iz keramike. Keramični materiali so zelo čvrsti, dolgotrajni in imajo sposobnost imitacije naravnega zoba, kar zagotavlja izrazito visoko estetsko vrednost. Poleg popolnoma keramičnih kron se izdeluje tudi krone, ki pod keramiko skrivajo okostje iz polplemenitih ali plemenitih zlitin. Take krone imajo precej dobre funkcionalne lastnosti, toda estetsko niso najboljša rešitev, ker vedno obstaja možnost razkrivanja kovinskega roba, če pride do umikanja zobnega mesa. Kombinacija kovine in keramike je ekonomsko najbolj sprejemljiva rešitev, a slabosti, ki so povezane z njo, so pogosto odločilnega pomena pri izbiri popolnoma keramičnih kron.

Kako se izdela krono?

Izdelava keramičnih kron

Izdelava keramičnih kron je kompleksen in zahteven postopek. Med izdelavo je potrebna velika mera natančnosti, da bi dosegli vrhunski rezultat. Da bi izdelava in namestitev keramične krone sploh bili možni, je potrebno predhodno prilagoditi zob s postopkom brušenja. Po pripravi zobozdravnik naredi odtis preostalega dela zoba. Kvaliteta odtisa v veliki meri vpliva na končni rezultat in natančnost oprijema krone na pripravljeni zob. Po izdelavi odtisa zobozdravnik na pripravljeni zob namesti začasno krono, ki jo pacient nosi do sledečega obiska in namestitve trajne krone. Trajno krono se izdeluje izključno v zobotehničnem laboratoriju s strani izkušenih zobotehnikov. Med drugim obiskom se preveri kvaliteta oprijema krone in niansa barve zoba v primerjavi z ostalimi pacientovimi zobmi. Po končanem preverjanju se krono zacementira na pripravljeni zob, zobozdravnik tudi dodatno spolira robove krone, tako da spoj z Vašim naravnim zobom postane neviden.

Vzdrževanje umetnih kron

Kakšen je postopek vzdrževanja umetnih kron?

Vzdrževanje popolnoma keramičnih kron se popolnoma nič ne razlikuje od vzdrževanja Vaših naravnih zob. Za razliko od kovinske keramike, krone iz popolne keramike izvrstno oprijemajo brušenega zob in hrana tako ne obtiči na robovih. Redna oralna higiena, ki zajema uporabo fluoridne paste za zobe 2x dnevno in zobne nitke ter redno odstranjevanje zobnega kamna, vsakih 6 mesecev pri Vašem zobozdravniku, Vam bodo zagotovili dolgotrajen lep in bleščeč nasmeh.


Naši pacienti so povedali...

Sem Silvana iz mesta Varese. Želela bi se zahvaliti celotnem osebju ordinacije za profesionalnost zdravnikov ter prijaznost in pozornost zaposlenih. Zelo sem zadovoljna z nasmehom, ki ste mi ga povrnili (nasmeh filmske zvezde).

Silvana, Varese

POVPRAŠAJTE O PONUDBI